VBRO

Voorstelling Brugs eindejaarsmobiliteitsplan

Brugge pakt dit jaar uit met 24 shoppingdagen in de eindejaarsperiode. Met een efficiënt en duurzaam mobiliteitsplan slagen het stadsbestuur, de Politie en De Lijn er elk jaar in om zowel de verkeersdrukte en de bereikbaarheid van de stad optimaal te organiseren als het winkelen voor de shoppers aangenaam te maken tijdens de eindejaarsperiode. Het eindejaarsmobiliteitsplan omvat naast de samenwerking met De Lijn ook een aantal specifieke verkeersmaatregelen, dynamische verkeersgeleiding, extra P&R parkings en een autocarparking.

“Ook dit jaar stimuleren we de bezoekers om de auto thuis te laten en maximaal gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Net zoals elke andere dag van het jaar is de Steenstraat elke dag autovrij (tussen 13.00 en 18.00 uur), de Katelijnestraat (vanaf het Ankerplein richting centrum) elke dag autoluw (tussen 13.00 en 18.00 uur). De Geldmuntstraat en Zuidzandstraat zijn elke zaterdag en zondag autoluw (tussen 13.00 en 18.00 uur.”

Openbaar vervoer
Op de shoppingdagen en tijdens de Warmste Week zijn de bussen op het volledige Brugse grondgebied gratis. Het gaat om volgende dagen:

 • Zaterdag 25 en zondag 26 november
 • Zaterdag 2 en zondag 3 december
 • Zaterdag 9 en zondag 10 december
 • Elke dag van zaterdag 16 december tot en met maandag 1 januari 2024 om 7.00 uur
 • Op zaterdag 6 en zondag 7 januari

In het stadscentrum kan men bovendien tussen 7.00 en 19.00 uur ook gratis de centrumshuttle gebruiken.

Traject centrumshuttle: Station – Katelijnestraat – Onze-Lieve-Vrouwekerk – Molenbrug – Stadsschouwburg – Howest – Ezelstraat – Sint-Jakobsstraat – Markt – Garenmarkt – Gentpoortstraat – Bargeweg – Station

Fiets

Er zijn extra fietsenstallingen op de Burg (132 plaatsen), aan het BMCC (72 plaatsen) en in de Mariastraat (30 plaatsen). Daarnaast is het ook nog steeds mogelijk om gebruik te maken van de ondergrondse fietsenparkings aan het BMCC (220 plaatsen), ’t Zand (700 plaatsen) of de Markt (180 plaatsen).

Auto

Wie toch met de auto naar Brugge komt, kan parkeren in volgende parkings:

 • Parking ’t Zand
 • Parking Station
 • Parking AZ Sint-Jan, Ruddershove
 • Parking Alstom, Vaartdijkstraat
 • Parking Veemarkt Koningin Astridlaan
 • Parking Vives Xaverianenstraat
 • Randparking Lodewijk Coiseaukaai
 • Randparking Waggelwater
 • Randparking Steenbrugge

“Vanaf de randparkings is een gratis bus- of shuttleverbinding richting het centrum van de stad”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Op de borden langs grote invalswegen zullen de parkings in het centrum (Biekorf, Zilverpand en Ezelstraat) vanaf 11.00 uur aangeduid staan als ‘VOLZET’. Zo vermijden we zoekverkeer in de binnenstad. Abonnementshouders en bewoners kunnen er wel nog terecht om te parkeren.”

“Als de verkeersdrukte in de stationsomgeving te groot wordt, grijpen we in om de doorstroming te garanderen. Bewoners van Nieuw Brugge en abonnees van Interparking mogen steeds door met hun doorlaatbewijs of P Card”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Om de bezoekers van de extra randparkings beter en vlotter te ontvangen, wordt per locatie een parkingcrew ingeschakeld van 12.00 tot 22.00 uur. De parkingmedewerkers delen ook folders uit waarop staat hoe men het centrum kan bereiken.

Taxi’s, koetsen en toeristenbusjes

Taxi’s krijgen tijdelijk hun standplaats in de Wollestraat. Koetsen vertrekken steeds vanop de Markt, ter hoogte van het Historium. Ook de sightseeingbusjes van City Tour houden daar halt.

Voetgangersbrug

Ook dit jaar zal er vanaf zaterdag 25 november 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 een voetgangersbrug zijn ter hoogte van het station. “Met deze brug zorgen we dat de vele voetgangers vlot kunnen oversteken zonder het verkeer op de R30 te hinderen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Bijkomende verkeersmaatregelen tijdens De Warmste Week

Het evenement De Warmste Week van VRT zal tussen maandag 18 december en zondag 24 december heel wat bezoekers naar ’t Zand brengen. Daarom gelden op die locatie extra verkeersmaatregelen.

 1. Doorgang naar de Zuidzandstraat via Concertgebouw wordt afgesloten vanaf 11.00 uur;
 2. De Noordzandstraat wordt vanaf de Wulfhagestraat afgesloten richting ‘t Zand vanaf 11.00 uur;
 3. De Boeveriestraat richting ‘t Zand wordt afgesloten vanaf 11.00 uur en dit vanaf de Klokstraat;
 4. De Vrijdagmarkt wordt elke dag afgesloten vanaf 8.00 uur en dit in beide richtingen;
 1. De Zilverstraat verandert van rijrichting.
 2. Bussen van De Lijn rijden het centrum in via de Katelijnestraat (gezien de Zuidzandstraat wordt afgesloten. Bussen van De Lijn verlaten het centrum via de Sint-Jorisstraat;
 3. De venstertijden voor levering en bevoorrading worden in die periode aangepast voor ‘t Zand, Vrijdagmarkt en Noordzandstraat (tussen ‘t Zand en de Smedenstraat) vanaf 4.00 tot 8.00 uur.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat