VBRO

Voorstelling nieuw Brugs freerunning event Jump

Op maandag 29 mei 2023 pakt de Brugse Sportdienst samen met de sportclubs Exception Movement en Basics! vzw uit met Jump!, een gloednieuw evenement op ’t Zand. Jump! zet de nieuwe – bij jongeren erg hippe – sporten parkour en freerunning in de kijker, én maakt er Bruggelingen en bezoekers warm voor. Het event vindt plaats van 10.00 tot 18.00 uur.

Freerunning is een discipline waarbij je verschillende obstakels moet overwinnen. Dat doe je op een zo creatief mogelijke manier. Er zijn niet echt regels in het freerunnen, zolang je maar je eigen veiligheid en die van de anderen waarborgt. Parkour werd in zijn eerste vorm benut als ontsnappingstechniek in de Vietnamoorlog. Het was een Franse marineofficier die zijn rekruten deze technieken bijbracht om zo voorbereid te zijn op alle situaties. In de jaren 1980 werd deze sport in Parijs ontwikkeld door een groepje jongeren die een manier zochten om in de stedelijke omgeving te sporten. Nu wordt deze sport overal ter wereld beoefend.

Schepen van Sport Franky Demon: “Als sportstad bij uitstek houden we de vinger aan de pols binnen het bijzonder uitgebreide en gevarieerde sportaanbod. Regelmatig duiken nieuwe sporten op of worden ze erg populair. Onze Sportdienst speelt daar graag op in via de organisatie van nieuwe events of via promotie van deze nieuwe disciplines. Nieuw en erg hip zijn de urban sports parkour en freerunning. Om die te promoten, zetten we op 29 mei 2023 het gloednieuw evenement Jump! op. Met dit event anticiperen we bovendien ook op onze inhoudelijke plannen voor de oude stelplaats van De Lijn in Assebroek. Parkour en freerunning krijgen er een prominente plaats en een vaste thuis, in samenwerking met deze twee partners.”

Tijdens Jump! op 29 mei wordt op twee sporen gewerkt. Enerzijds worden verschillende hindernissen voorzien waarop freerunners kunnen komen trainen. Op die manier kunnen ze de sport demonstreren aan al wie interesse heeft. Anderzijds voorzien we workshops voor geïnteresseerden uit Brugge en de regio, én we mikken ook op specifieke doelgroepen: mensen met een beperking, mensen in armoede of anderstalige nieuwkomers. We maken het event voor deze doelgroep gratis om de drempel zo laag mogelijk te houden. Om deze doelgroep te bereiken, werken we bovendien samen met een uitgebreid netwerk aan organisaties, onder meer Oranje vzw, netwerk vrijetijdsparticipatie Brugge, de OKAN en BENO-scholen van Brugge. Samen met hen gaan we dit event uitgebreid promoten bij de doelgroepen. We zorgen ter plekke ook voor de nodige begeleiding.

Vrij trainen is gratis. Workshops kosten 5 euro voor reguliere deelnemers. Deelnemers uit de specifieke doelgroepen (g-sporters, mensen in armoede of anderstalige nieuwkomers) nemen gratis deel aan de workshops.

De organisatie van Jump! is in handen van de Brugse sportverenigingen Exception Movement en Basics! Vzw. De Sportdienst diende voor Jump! een dossier in bij Sport Vlaanderen, goed voor een financiële ondersteuning van 5.000 euro. Van 1 tot 31 mei organiseren zij de actie ‘Buiten beleef je meer’ die in 2023 volledig in het teken staat van freerunning of parkour. De Sportdienst zorgt ten slotte voor logistieke ondersteuning waar nodig en voor de promotie van het evenement.

“Buiten sporten is fantastisch. En dat willen we iedereen laten ervaren. Parkour/freerunning zijn bij uitstek buitensporten. En ze zijn erg in trek bij jongeren, een belangrijke doelgroep die niet altijd evident is om te bereiken. Met dit nieuwe evenement willen we dan ook in het bijzonder jongeren tot 18 jaar aan het sporten krijgen, of hen deze nieuwe sport laten ontdekken. Bovendien spreken we met dit evenement ook heel specifieke doelgroepen aan. Met ’t Zand kiezen we voor een heel centrale plek in de stad, waardoor we op die manier ook toevallige voorbijgangers en/of toeristen kunnen aanspreken. Ons doelpubliek is dus bijzonder ruim. Er zullen op 29 mei dus ‘hindernissen’ zijn, maar geen drempels!”, aldus schepen Franky Demon.

Jump!
Maandag 29 mei 2023
10.00 tot 18.00 uur
’t Zand

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat