VBRO

zonnecrèmedispensers

Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, zijn een type van huidkanker. 1 op 5 mensen zal geconfronteerd worden met huidkanker voor de leeftijd van 75. In 2019 waren er 45.733 nieuwe gevallen in België. Het is ook de enige kanker die de afgelopen twee decennia fors is toegenomen. Bovendien wordt de komende tien jaar een verdere toename verwacht (*).

Brugge wil net als in 2023 zijn steentje bijdragen in de preventie van huidkanker door het aanbieden van gratis zonnecrème en sensibiliseren rond huidkanker door het plaatsen van twee zonnecrèmedispensers.

“We herhalen graag de drie belangrijke vuistregels om jezelf te beschermen tegen de gevaren van de zon. ‘Zoek schaduw op’, ‘Draag beschermende kledij’ en ‘Smeer je voldoende in’. Tussen midden juni en midden september vind je twee gratis smeerpunten in Brugge. De SMOTspots voorzien je van gratis zonnecrème op ’t Zand in centrum Brugge en Sint-Pietersplas”, zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal.

Het is dus uitermate belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om huidkanker te vermijden, en verstandig om te gaan met UV-stralen. Inzetten op gezondheidspreventie en gezondheidseducatie is onderdeel van het actieplan ‘een goede gezondheid’ in het lokaal sociaal beleidsplan ‘Brugge draait om mensen’.

Bescherming

Het weer is onvoorspelbaar, maar probeer je toch steeds goed voor te bereiden op de zonnestralen. Volg de UV-index nauwgezet op. Je vindt deze bij het weerbericht of lees wat er op de SMOT-spots staat.

Als de zon schijnt (vanaf UV-index 3) bescherm je jezelf en anderen dan door:

  • schaduw op te zoeken. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tijdens het middaguur wanneer de zon het sterkst is.
  • een hoofddeksel te dragen en dekkende, luchtige kledij.
  • een zonnebril te voorzien voor de bescherming van je ogen.
  • de huid regelmatig in te smeren met zonnecrème.
  • je huid te kennen! Ben je van nature gevoelig voor de zon? Neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen.
  • nooit iemand achter te laten in de auto.

Burgemeester Dirk De fauw: “In de zomer van 2023 zorgde de plaatsing van de dispensers voor maar liefst 11.704 smeerbeurten in Brugge. Dankzij deze dispensers kan de Bruggeling zich ook dit jaar weer gratis insmeren met een beschermende zonnecrème. De zonnecrèmepalen geven aan wat de huidige UV-index is en wanneer je moet smeren. De zonnecrèmepalen werken contactloos en geven gratis factor 30 zonnecrème aan elke inwoner en bezoeker van onze stad.

Daarnaast bevatten de SMOTspots ook noodzakelijke informatie over de gevaren van de zon en de nodige instructies om gewapend te zijn tegen de risico’s op huidkanker. “Het is niet alleen belangrijk dat elke inwoner en bezoeker zich kan beschermen tegen de zon, maar ook dat er meer bewustzijn is over het belang van het beschermen van de huid doorheen het jaar. Deze dispensers zien we dus graag in onze stad staan. Tot midden september kunnen de mensen nog gratis smeren”, aldus schepen van Welzijn Pieter Marechal.

____

Voor meer info en tips kan je terecht op www.smeerweer.be

Foto © persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat