VBRO

Zonneplezier? Smeer hier!

Huidkanker is de meeste voorkomende kanker in België. Maar liefst 1 op de 5 Belgen wordt getroffen voor de leeftijd van 75 jaar. Stad Brugge stelt deze zomer meerdere SMOTspots ter beschikking in het kader van de preventiecampagne ‘Zonneplezier? Smeer hier!’. De campagne maakt Bruggelingen attent op de gevaren van de zon en het belang van het beschermen van de huid tegen huidkanker met zonnecrème.

Stad Brugge trekt mee aan de kar om in te zetten op preventie en het beschermings- en blootstellingsgedrag van de Bruggeling te beïnvloeden. Na een succesvolle editie in 2022, die samen goed was voor 19 991 smeerbeurten, zet Stad Brugge opnieuw in op de preventiecampagne ‘Zonneplezier? Smeer hier!’. “Met deze campagne herhalen we de drie belangrijke vuistregels om jezelf te beschermen tegen de gevaren van de zon. ‘Zoek schaduw op’, ‘Draag beschermende kledij’ en ‘Smeer je voldoende in’. Tussen midden juni en midden september vind je twee gratis smeerpunten in Brugge. De SMOTspots voorzien je van gratis zonnecrème op ’t Zand in centrum Brugge en Sint-Pietersplas”, zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal.

Een overmatige blootstelling aan zonlicht verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk. Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden, zijn een type van huidkanker. Uit cijfers van Stichting tegen Kanker leren we dat in 2019 er 45.733 nieuwe gevallen waren in België. Het is ook de enige kanker die de afgelopen twee decennia fors is toegenomen. Bovendien wordt de komende tien jaar een verdere toename verwacht. Huidkanker is tegelijk de gemakkelijkst geneesbare kanker op voorwaarde dat hij tijdig ontdekt wordt. Een algemene bewustwording omtrent huidkanker is erg nuttig en kan een aanzienlijk verschil maken. Inzetten op gezondheidspreventie en gezondheidseducatie is onderdeel van het actieplan ‘een goede gezondheid’ in het lokaal sociaal beleidsplan ‘Brugge draait om mensen’.

Burgemeester Dirk De fauw: “Dankzij de SMOTspots kan de Bruggeling zich gratis insmeren met een beschermende zonnecrème. De zonnecrèmepalen geven aan wat de huidige UV-index is en wanneer je moet smeren. De zonnecrèmepalen werken contactloos en geven gratis factor 30 zonnecrème aan elke inwoner en bezoeker van onze stad.

Daarnaast bevatten de SMOTspots ook noodzakelijke informatie over de gevaren van de zon en de nodige instructies om gewapend te zijn tegen de risico’s op huidkanker. “Het is niet alleen belangrijk dat elke inwoner en bezoeker zich kan beschermen tegen de zon, maar ook dat er meer bewustzijn is over het belang van het beschermen van de huid doorheen het jaar”, aldus schepen Pieter Marechal.

Wens je meer info over de campagne ‘Zonneplezier? Smeer hier!’? Dat kan via https://www.brugge.be/huidkankerpreventie

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat