VBRO

Zwemmen aan Brugse Coupure

De afgelopen warme dagen werd de vraag regelmatig gesteld, én op 1 juli is het zover. Vanaf dan is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 3 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. De zwemzone bevindt zich opnieuw aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

Schepen van Sport Franky Demon: “Onze zwemzone aan de Coupure lokt al enkele zomers heel wat liefhebbers. Zwemmen in de Reitjes in de binnenstad is een unieke ervaring voor zowel Bruggelingen als bezoekers. Er is een aanbod voor jong en oud. Recreanten in eerste instantie, maar deze zomer wordt de zwemzone fors uitgebreid om ook sportievelingen de kans te geven om hun baantjes af te werken. De volledige zwemzone wordt uitgebreid tot een totale lengte van 110 meter. Nieuw is de sportieve zwemzone voor afstandszwemmen en watersportinitiaties. Daarvoor is 70 meter lengte voorzien. 40 meter blijft recreatieve zwemzone. De breedte van de zwemzone is gemiddeld 17 meter en de diepte is overal dezelfde: 2,5 meter. We bieden een mooi sportief programma. Ervaren lesgevers laten je proeven van suppen, waterpolo en je kunt leren ‘reddend zwemmen’. Uiteraard kunnen liefhebbers in de recreatieve zone ook gewoon genieten van een verfrissende duik. Voor de allerkleinsten is er opnieuw een ploeterbad ingewerkt in het zwemplatform.”

Er wordt concreet een scheiding gemaakt tussen het recreatieve en sportieve gedeelte. In de recreatieve zone kun je, zoals de voorgaande edities, volop met kleurrijke zwembanden, bootjes, luchtmatrassen dobberen in het water. De sportieve zone is voorzien om baantjes te trekken, om te suppen of om deel te nemen aan een van de initiaties van RedFed of de waterpoloclub Aqua Sport Brugge.

– In het sportieve deel start en eindigt de namiddag met afstandszwemmen, tussendoor kunnen liefhebbers suppen (13.00 tot 15.00 uur zwemmen/15.00 tot 18.00 uur suppen/18.00 tot 20.00 uur zwemmen).

– Op dinsdag in juli en augustus kun je de initiaties van RedFed volgen in de late namiddag (16.00 tot 18.00 uur).

– De initiaties waterpolo vinden plaats in augustus op donderdag in de late namiddag (16.00 tot 18.00 uur).

– De uurindeling kan wijzigen, naargelang de vraag. Zijn er geen zwemmers, maar wel suppers, dan wordt het aanbod aangepast.

– Deelnemen aan de initiaties is gratis.

– De Sportdienst stelt vijf supboards en zwemvesten ter beschikking. Je kunt ook je eigen supboard meebrengen.

– Een badmuts is verplicht voor het afstandszwemmen. Tijdens het suppen, is een zwemvest verplicht.

“Zwemmen kan, als de waterkwaliteit goed is. De Vlaamse Milieumaatschappij en het stadslabo houden dit goed in de gaten. De waterkwaliteit wordt wekelijks gemeten. Om de groei van blauwalg te voorkomen, werd een ultrasoon toestel geïnstalleerd. En de hele zwemzone wordt tijdens de openingsuren bewaakt door een team van gediplomeerde redders.”, aldus schepen Franky Demon.

Burgemeester Dirk De fauw: “Net als vorig jaar zijn kleedkamers, sanitair, douches en nachttoezicht voorzien. We zijn alvast tevreden dat er een goede verstandhouding is met de buurt. Er is ook een permanent meldpunt (050/32.45.00) voor de buurt, mocht er sprake zijn van overlast. We hopen op een fijne zomer waar Bruggelingen en bezoekers kunnen genieten van het mooie weer en waterplezier.”

De meest recente info vind je op www.brugge.be/zomerzwemmen of op de facebookpagina van de Sportdienst. Er is een permanent bemand telefoonnummer 050/32.45.00. Alle informatie rond de sportieve sessies is ook te vinden op affiches ter plekke of bij de redders.

Zet ook 9 juli in je agenda. Dan kun je meedoen aan de Brugse ‘Big Jump’, een internationale ecologische actie om de waterkwaliteit van rivieren en waterlopen onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Op verschillende plaatsen in Europa springen mensen op dat moment gelijktijdig in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten.

Info

Zwemmen aan de Coupure, zaterdag 1 juli tot en met zondag 3 september, dagelijks van 13.00 tot 20.00 uur, Coupure, ingang aan de Predikherenrei, gratis.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat