VBRO

Zwerfvuilactie introduceert samenlevingsdienst in Brugge

Op woensdag 26 april werd met een ludieke opruimactie van zwerfvuil het startschot gegeven aan de samenwerking tussen Stad Brugge en het Platform voor de Samenlevingsdienst. De samenwerking biedt aan Brugse jongeren de kans om een nieuwe richting te geven aan hun leven door zich vrijwillig in te zetten in een organisatie met maatschappelijk nut. Om de samenwerking in te luiden, kwam een twintigtal jonge vrijwilligers tijdens een introductiedag in Zeebrugge samen om het speelplein aan sportpark De Landdijk en het nabijgelegen dierenparkje schoon te maken. In de namiddag gingen ze op het Zeebrugse strand aan de slag.

Brugge wordt een van de steden in Vlaanderen waar zinzoekende jongeren een samenlevingsdienst kunnen doen. Het initiatief van het Platform voor de Samenlevingsdienst geeft jongeren, die nood hebben aan een nieuwe richting in hun leven, de kans om zich gedurende zes maanden vrijwillig in te zetten in een Brugse organisatie met maatschappelijk nut.

Serafine Vanschoenwinkel, co-directeur bij het Platform voor de Samenlevingsdienst: “Jongeren kunnen zich op verschillende maatschappelijke domeinen inzetten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meehelpen in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of op een kinderboerderij.”

Brugge ondersteunt de bekendmaking van de samenlevingsdiensten in de stad en gaat actief mee op zoek naar gastvloeren waar jongeren vrijwillig aan de slag kunnen. Het Platform voor de Samenlevingsdienst begeleidt de jongeren individueel doorheen hun traject en biedt ze de mogelijkheden en het perspectief om hun toekomst richting te geven.

“De samenlevingsdiensten in Brugge zijn een mooie aanvulling op de bestaande initiatieven om jongeren te begeleiden in hun zoektocht in het leven. Door de samenwerking met de Samenlevingsdienst reiken we hen kansen aan die niet alleen voor henzelf heel verrijkend kunnen zijn, maar ook voor onze stad. Zo verwelkomen we alvast een aantal jongeren in onze stedelijke diensten”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys: “De nood aan professionele en vrijwillige krachten in de zorg- en welzijnssector is zeer groot. Het Platform voor de Samenlevingsdienst biedt jongeren dan ook een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken onze lokale zorg- en welzijnsorganisaties. Deze stap zet voor hen misschien de deur open naar de keuze voor een job in de sector. Welzijnsvereniging ’t Sas en de sociale kruidenier KABA zullen jongeren die in het traject stappen alvast verwelkomen als potentiële gastvloer.”

Door de samenwerking met het Platform voor de Samenlevingsdienst zet Stad Brugge alvast een mooie stap richting de realisatie van een aantal duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

“Met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen we tegen 2023 de kansen op een goed leven voor alle kinderen en jongeren in onze stad bevorderen. De transitie naar de volwassenheid betekent voor veel jongeren een woelige levensfase. Samenwerkingen als deze kunnen hen hierin ondersteunen”, zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis.

De zwerfvuilactie in Zeebrugge is de start van een reeks initiatieven in het kader van de uitrol van de samenlevingsdiensten in Brugge. Zo zal het Platform voor de Samenlevingsdienst ook aanwezig zijn op de Vrijwilligersbeurs op 17 juni in Brugs wijkcentrum Xaverianen om de Brugse jongeren bekend te maken met hun werking.

Het startmoment in Zeebrugge was, ondanks het kille weer, een succes. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Ik hoop dat het engagement van de aanwezige opruimers ook andere jongeren zal inspireren om zich in te zetten voor de maatschappij en voor het proper houden van het openbaar domein in Brugge.”

Meer weten over de Samenlevingsdienst?
https://samenlevingsdienst.be/

Contact
Platform voor de Samenlevingsdienst
Serafine Vanschoenwinkel
Co-directeur Platform voor de samenlevingsdienst
serafine.vanschoenwinkel@samenlevingsdienst.be
+32 (0)497 79 39 44

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat