VBRO

Populariteit Nederlandstalige muziek groeit

Het gaat een beetje op en neer met de populariteit van Nederlandstalige muziek. Lange tijd was Nederlandstalige muziek totaal niet populair en nog steeds zijn er radiozenders die structureel het Nederlandstalige genre negeren. Kijk je tegenwoordig in de populair Top-40 hitlijsten, dan staan er altijd wel één of meerdere Nederlandstalige nummers in de top 3.

 

Genres Nederlandstalige muziek

Op Nederlandstalige muziek is het lastig een etiket te plakken. Je houdt ervan of juist niet. Daarom is het ook lastig om een analyse te maken, waarom Nederlandstalige muziek vandaag de dag aan een behoorlijke opmars bezig is. Dat Nederlandstalige muziek in categorieën wordt ingedeeld kan meespelen of een nummer populair is of niet. Onder categorie worden dan de verschillende genres bedoeld. De klassieke Nederlandstalige liedjes die onder levenslied of smartlap vallen, zijn commercieel gezien nooit populair geweest. Toch zijn de smartlappen van bijvoorbeeld de Zangeres Zonder Naam bij een groot publiek nog zeer geliefd en dit geldt ook voor de nummers van André Hazes senior, die onder het genre levenslied vallen. De commerciële radiozenders spelen deze nummers niet af. Anders wordt het als Nederlandstalige muziek onder de genre Nederpop valt. Denk hierbij aan nummer van Marco Borsato, André Hazes junior, Guus Meeuwis en Bløf. Ook Nederhop is tegenwoordig mateloos populair en omvat Nederlandstalige rapmuziek. Deze muziek slaat aan op commerciële radiozenders en hierdoor raken deze nummers ook de Top-40 binnen. Wil je toch de wat minder populaire Nederlandstalige nummers beluisteren, dan kun je gelukkig bij enkele radiozenders terecht die zich richten op enkel Nederlandstalige muziek en uiteraard op het internet.

 

Buiten de gevestigde media

Het is een beetje dubbel. Wil je als artiest doorbreken, dan is dit haast onmogelijk zonder de gevestigde media, zoals televisie, geschreven media en helemaal de radio. Dit zijn de wat conservatieve bolwerken, waar weinig ruimte is voor andere stromingen. Zij blijven vooral bestaande (Engelstalige) muziek afspelen, om geen luisteraars af te schrikken. Zangers die Engelstalig zingen, maken bij dit soort media de meeste kans. Toch kan de wijze waarop de laatste jaren naar muziek wordt geluisterd, bijgedragen hebben aan de huidige populariteit van Nederlandse muziek. Muziek hoeft niet meer beluisterd te worden via radio of televisie. Met het internet bij de hand, kan iedereen de muziek opzoeken die hij of zij mooi vindt, via platformen als Spotify en YouTube. Met het wegvallen van de traditionele media, blijkt er toch ineens een grote markt te bestaan voor Nederlandstalige muziek en wordt het negeren van liefhebbers van Nederlandse muziek door traditionele media blootgelegd. Het is zelfs voor nieuwe artiesten mogelijk om bekendheid te krijgen zonder hulp van de traditionele media. Nederlandstalige zangers blijken het dus verrassend goed te doen bij het publiek en hebben gevestigde media helemaal niet nodig. Enkel goede Nederlandse teksten en goed in het oor klinkende melodieën kunnen al veel bijdragen aan de bekendheid van een artiest.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat