VBRO

Nieuwe eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen

Per 1 januari 2021 is de subsidieregeling voor zonnepanelen in België aangepast. Voorheen konden huishoudens gebruik maken van het terugdraaiende teller principe. Wie na 31 december 2020 zonnepanelen op zijn of haar dak heeft geïnstalleerd, komt in aanmerking voor een nieuwe investeringspremie. Wat zijn de verschillen tussen deze twee regelingen?

 

Terugdraaiende teller

Fluvius is bezig om alle analoge elektriciteitsmeters te vervangen door een digitale variant. Naar verwachting hebben eind 2022 ongeveer één op de drie Vlamingen een digitale meter. Tegen 2034 zou de uitrol klaar moeten zijn. De oude meters draaien letterlijk terug wanneer een woningeigenaar met de zonnepanelen zijn of haar eigen energie opwekt. Deze stroom werd dan op jaarbasis afgetrokken van de energie die de bewoners hebben verbruikt. De eigenaar betaalt een prosumententarief voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Hoeveel men betaalt is weer afhankelijk van de netbeheerder en van het vermogen van de omvormer van de zonnepaneleninstallatie.

 

 

Nieuwe eenmalige investeringspremie

Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in gebruik neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Particulieren kunnen maximaal 40 procent van de investeringskosten (inclusief btw) terugkrijgen. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen en zal elk jaar (tot 2024) lager uitvallen. Zo zal de premie in 2021 bij een installatie van zes of meer kilowattpiek maximaal €1500 bedragen. In 2022 kan men voor datzelfde pakket nog maximaal €1125 aan premie krijgen. Deze eenmalige investeringspremie loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024. Overigens betekent de nieuwe regeling niet het einde van de terugdraaiende teller. Huishoudens die vóór 31 december zonnepanelen kopen en hebben geplaatst óf waar de mechanische teller wordt vervangen voor de digitale meter, mogen nog vijftien jaar gebruikmaken van de terugdraaiende teller. De digitale meter zal dan virtueel terugdraaien. Daarnaast is het prosumententarief afgeschaft in 2021. Wie vanaf dit jaar zonnepanelen installeert, betaalt een bijdrage die wordt berekend op basis van het effectieve gebruik van het net.

 

Voordelen van zonnepanelen

Ondanks deze wetswijziging, is het nog steeds zeer rendabel om te investeren in zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd wordt namelijk steeds lager (gemiddeld zeven jaar). Daarna kunnen de bewoners nog heel wat jaren genieten van gratis stroom! Daarnaast zijn zij minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen van de energieleveranciers. Ook zorgen zonnepanelen voor een waardevermeerdering van de woning. Dat betekent dat de woningeigenaar een hogere verkoopprijs kan vragen indien hij of zij de woning gaat verkopen. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor het milieu. Zonnepanelen veroorzaken namelijk geen CO2-uitstoot. Om die reden zijn ze beter voor het milieu dan andere (fossiele) energiebronnen. Tot slot zijn zonnepanelen zeer betrouwbaar en kennen ze een lange levensduur. Ze gaan gemiddeld wel zo’n tien tot twintig jaar mee!

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat