VBRO

Kun je een Nederlandstalig record 3D printen?

Dankzij 3D printen wordt het voor iedereen eenvoudiger dan ooit om 3D print onderdelen te maken en aan te passen. Van bordspelstukken tot protheses, toegankelijke productie is een steeds grotere trend. Met al deze plastic onderdelen die door hobbyisten worden uitgehaald, zou men zich terecht kunnen afvragen, hoe zit het met records? Ze zijn tenslotte gemaakt van vinyl, dus we zouden in staat moeten zijn om onze eigen albums op maat te maken van ander plastic, toch? Het korte antwoord is “ja, soort van.” Een 3D print service kan hier in principe dus wel voor zorgen. 

 

Het is een grote uitdaging

Terwijl vinylplaten een comeback maken, is de productie ervan altijd buiten de mogelijkheden van hobbyisten gelegen. Makers en audiofielen vragen zich af of 3D printen het antwoord is. Het goede nieuws is dat 3D printtechnologie kan en is gebruikt om records af te drukken! Het slechte nieuws is dat je hiervoor een behoorlijk hoge resolutie printer nodig hebt. Dit betekent dat het project duur zal zijn en het buiten het bereik van de meeste hobbyisten houdt. Een andere moeilijkheid is dat de muziek vaak wordt omgezet naar een lagere geluidskwaliteit omdat de resolutie nog te laag is, zelfs bij high end 3D printers. Het is echter bemoedigend dat dit proces een pionier is, omdat het aangeeft dat er inderdaad een toekomst kan zijn voor 3D geprinte records naarmate de technologie volwassener wordt. In de komende jaren zou dit dan ook zeker kunnen veranderen.

 

De allereerste 3D geprinte record

De eerste 3D geprinte record ter wereld werd geproduceerd op een hoogwaardige Objet 500 hars printer, maar de resolutie was nog steeds niet hoog genoeg om dezelfde geluidskwaliteit te reproduceren als een commercieel geproduceerde vinylplaat. De manier waarop de maker, Amanda Ghassaei, dit probleem omzeilde was door de audio om te zetten naar een formaat van lagere kwaliteit: een kwart van de samplefrequentie van normale mp3 audio. Op deze plaat werd een nummer van Nirvana afgespeeld, dat werd gedigitaliseerd met een proces dat was ontwikkeld om audiobestanden van de meeste formaten om te zetten in 3D opnamemodellen. Met behulp van dergelijke tools kan het ooit gemakkelijk zijn om thuis records te produceren, ervan uitgaande dat de resolutie van desktop 3D printers blijft verbeteren. Momenteel kost het meer dan 1 GB opslagruimte om een mp3-nummer naar een plaat als deze te converteren, maar alsnog is dit wel heel gaaf!

 

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat