VBRO

Wat zijn de beste Nederlandstalige nummers ooit?

Nederland heeft een grote geschiedenis op veel gebieden. Het muziek is hier een goed voorbeeld van. Zo zijn er diverse internationale supersterren die geboren zijn in Nederland, waarbij je onder meer kunt denken aan Afrojack, Martin Garrix en Tiësto. Alhoewel zij eigenlijk geen Nederlandstalige nummers gemaakt zijn, zijn er ook nog genoeg geweldige artiesten die dit wel doen. Luister dan ook naar de onderstaande liedjes terwijl je bijvoorbeeld tussen de gekleurde lavalampen van Directlampen zit. Hierdoor zul je heerlijk kunnen relaxen en volledig genieten van de geweldige Nederlandstalige muziek. 

Zij gelooft in mij – André Hazes

Zij gelooft in mij is zonder twijfel één van de allerbeste Nederlandstalige nummers ooit. Dit liedje van André Hazes is desondanks wel een cover, wat veel mensen niet eens weten. Het origineel heet namelijk She believes in me and is gezonden door Steve Gibb. Hazes publiceerde zijn versie van het nummer het eerst in 1980, toen hij het schreef voor zijn tweede vrouw Ellen. In 2000 nam hij een nieuwe versie op voor de documentaire die ook Zij gelooft in mij heette. Een succes werd dit eigenlijk niet, maar eigenlijk werd Zij gelooft in mij pas na de dood van André Hazes echt een grote hit.

Dat ik je mis – Maaike Ouboter

Maaike Ouboter deed in 2013 mee aan het tweede seizoen van de Beste Singer-songwriter van Nederland, wat een televisieprogramma was waarin zangers nummers moesten schrijven en opnemen. Ouboter deed mee met het nummer Dat ik je mis, wat geïnspireerd was door de dood van haar ouders. Binnen een mum van tijd werd Dat ik je mis een succes en kwam het terecht op de nummer 1 positie in de Top 40, onder meer doordat er veel cd’s van werden gekocht in een webshop. Nog altijd is het een favoriet onder de Nederlandstalige muziekliefhebbers.

Avond – Boudewijn de Groot

Een nummer dat elk jaar weer hoog terechtkomt in de Top 2000 is Avond, wat van Boudewijn de Groot is. Het nummer werd twee keer uitgebracht op single, in zowel 1997 als 2005. Overigens is het nummer niet eens alleen door Boudewijn de Groot geschreven, maar ook door Lenneart Nijgh. Samen maakten ze de oorspronkelijke versie in 1973 voor Anja Bak, die destijds de geliefde van Nijgh was. Inmiddels is Bak de vrouw van De Groot, die het liedje opnieuw opnam uit liefde voor haar. Eerst was zijn versie geen succes, maar naarmate de jaren verstreken werd Avond steeds populairder.

Het dorp – Wim Sonneveld

Net zoals Zij gelooft in mij is ook Het dorp van Wim Sonneveld een cover. Het origineel is namelijk gezongen door Jean Ferrat en heet La montagne. Desondanks is de tekst wel aangepast door Sonneveld en zijn partner Friso Wiegersma. In het lied zingt Sonneveld emotioneel over Wiegersma’s dorp, wat Deurne is. En langs het tuinpad van mijn vader, een bekende regel uit Het dorp, verwijst dan ook naar het pad dat naast het ouderlijk huis van Wiegersma ligt. Tegenwoordig is dit overigens gemeentemuseum De Wieger, terwijl het pad inmiddels ook officieel Het tuinpad van mijn vader heet.

Het regent zonnestralen – Acda en De Munnik

Geniet onder het licht van een plafondlamp van het bekendste nummer van Acda en De Munnik: Het regent zonnestralen. In 1999 bereikte het de 40e plaats in de Mega Top 100, maar sindsdien is het uitgegroeid tot één van de populairste Nederlandstalige liedjes. Het werd in 2015 zelfs verkozen tot het beste Nederlandstalige nummer ooit door de luisteraars van 3FM, terwijl het ook elk jaar weer hoog eindigt in de Top 2000. Het is overigens een vervolg op het nummer Als het vuur gedoofd is.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat