VBRO

Grastapijt wint aan populariteit

Grastapijt wint aan populariteit. Het verloop van kunstgras door de jaren heen

Kunstgras is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse tuinen, sportvelden en speeltuinen. Maar dit was niet altijd het geval.

Waarom  kunstgras is ontstaan

Kunstgras is van origine een Amerikaanse uitvinding. In 1965 werden de eerste onderzoeken gedaan naar een oplossing voor de sportvelden in Honkbal en American Football, waar de spelers geregeld ‘’sliden’’ en dus het gras kapot maken. Natuurgras onderhouden is duur en weerhoud de spelers om het hele jaar door te kunnen spelen. Zoals bij regen of tijdens de winter. In 1966 werd er een glazen dak boven een arena in Houston, Texas geplaatst in de hoop het gras beter te beschermen. Het dak zorgde echter voor schittering en de spelers werden verblind. Vervolgens werd deze gekalkt om de reflectie tegen te gaan, maar hierdoor kreeg het gras niet voldoende licht waardoor het afstierf.

Het Amerikaanse bedrijf Astroturf, komt met de enige oplossing. Kunstgras! Deze eerste lichting was gemaakt uit Nylon, een vrij hard materiaal. Maar omdat de spelers in die tijd van top tot teen gekleed waren was dit nu nog geen probleem.

Van Nylon naar Polypropeen

In 1970 werd het idee in Duitsland opnieuw uitgevoerd, alleen deze keer werd er polypropeen (PP) gebruikt in plaats van Nylon. PP is goedkoper en zachter dan Nylon en was net zo vezeldicht als die van Astroturf. Maar de productie kosten waren hoog en dus buiten bereik voor veel kleine sportclubs. In 1980 kwam er betaalbaar grastapijt op de markt, door middel van de vezels verder te spreiden en er zand tussen te strooien. Nu er een betaalbare methode was om de kosten in onderhoud te drukken en er geen wedstrijden werden afgelast vanwege een slecht veld, groeide de meeste sportclubs in rap tempo. Door het nieuwe gras werd er veiliger gespeeld en zorgde het voor een verbetering in beheersing van de bal.

Kunstgras in voetbal

De voetbal sport heeft voor de meeste discussie binnen de ontwikkeling van kunstgras gezorgd. In tegenstelling tot andere balsporten, hebben voetbalspelers noppen onder hun schoenen. Op kunstgras hadden zij minder grip en moeite met hun voet onder de bal te krijgen. Hierdoor werd er een nieuwe generatie kunstgras ontwikkeld, speciaal voor voetbalvelden. De kunstgrasvoetbalvelden kregen langere sprieten, tot wel 7 cm hoog, die verder uiteen werden gezet. In plaats van zand wordt er rubbergranulaat tussen de vezels gestrooid om de grip van de noppen te ondersteunen. Het gebruik hiervan werd in de loop der tijd wat omstreden. Hoewel onderzoek uitwijst dat het niet nadelig zou zijn, wordt tegenwoordig een alternatief instrooigranulaat in combinatie met elastische lagen toegepast. Hiermee werd ook direct de productie van kunstgras milieuvriendelijk gemaakt.

Kunstgras voor thuis

Sinds zijn eerste ontwikkeling is de kunstgrasindustrie een ware transformatie ondergaan. Vandaag is kunstgras een geliefde, duurzame oplossing. Kunstgras is tenslotte water en elektriciteit besparend door zijn minimale onderhoudseis. Tegenwoordig wordt het milieuvriendelijk geproduceerd en is de ontwikkeling zo ver dat we op speel- en sportgras voor thuis geen rubberen korrels hoeven te gebruiken. Kunstgras is veilig voor kind en dier, en zorgt zelfs na regen voor een schoon en bespeelbare ondergrond. En denk niet alleen aan tuinen en speeltuinen, ook vele balkons worden omgetoverd tot mini tuin door gebruik van kunstgrasmatten. Ook binnen is kunstgras een populair item, bijvoorbeeld aan de muur of voor in een kinderkamer. Door de ontwikkeling van kunstgras heeft creativiteit de vrije loop gekregen en is het zeker niet alleen functioneel maar ook erg mooi.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat