VBRO

LP’s bereiken hun hoogste verkoopcijfers in de afgelopen 30 jaar

De langspeelplaat is terug van weggeweest. Sinds de jaren ’90 namen cassettebandjes, CD’s en later MP3’s in rap tempo de markt over. Even leek het er ook op dat de LP haar langste tijd gehad had. Stoffige, maar indrukwekkende platencollecties werden gedigitaliseerd of onverbiddelijk te gelde gemaakt. Maar wie nog wel een paar bakken vinyl op zolder heeft staan kan ze nu met een gerust hart weer tevoorschijn halen. Beluister je platen met de nieuwste generatie platenspelers en start of breid je collectie uit met de meest recente albums.

Comeback

Toegegeven, een gigantische cd-toren of een imposante platencollectie neemt nogal wat ruimte in huis in. MP3-spelers en streamingdiensten boden daar een handige oplossing voor. Nu kun je honderdduizenden muzieknummers opslaan op zakformaat. Of je beluistert ze rechtstreeks vanaf het internet met een streamingaccount. MP3’s en streamingdiensten zijn nog steeds ongekend populair, maar vinyl begint stilletjes aan weer een plekje op de markt te veroveren.

Hoewel, zo stilletjes verloopt die comeback niet. In 2021 maakte de LP namelijk een klinkende rentree met de hoogste verkoopcijfers sinds 1986. En het waren heus niet alleen de boomers of X-ers die deze LP’s om nostalgische redenen aanschaften. Integendeel, het zijn de millennials die het vinyl massaal beginnen te omarmen. Uit een Amerikaans onderzoek onder 400 deelnemers bleek dat liefst 60% van de 18- tot 24-jarigen een platenspeler bezit. En vaak is dat dan een moderne, hybride speler die ook is uitgerust met een Bluetooth-verbinding.

Vinyl kopen

Platenzaken en cd-winkels hebben lange tijd te lijden gehad onder de toenemende populariteit van digitale muziek(dragers). De één na de ander sloot de deuren, totdat ze uiteindelijk helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Toch schieten platenzaken ineens weer als paddenstoelen uit de grond. Heb je er één gevonden? Stap dan even binnen en neem de tijd om door de bakken te bladeren en de unieke artworks te bewonderen. Misschien kun je ze ter plaatse zelfs nog even beluisteren.

Geen zin om de deur uit te gaan of geen platenzaak om de hoek? Dan kun je ze natuurlijk ook gewoon online bestellen. Net als de trendy platenspeler om je vinyl tot leven te brengen. Bij online aankopen moet je vaak een account aanmaken en betaalgegevens invoeren. Dat zijn geen gegevens die je met cybercriminelen wilt delen, dus is het belangrijk om ze goed te beschermen. Dat doe je door sterke en unieke wachtwoorden te kiezen, maar ook door een VPN in te schakelen. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. Lees een willekeurige NordVPN beoordeling en laat je overtuigen door wat andere gebruikers erover zeggen.

Voordelen van vinyl

Je hebt geen computer of internet nodig om je favoriete muziek te beluisteren. Wel moet je wat ruimte creëren voor je collectie en je platenspeler. Deze neem je ook niet zo makkelijk mee om onderweg te luisteren. Dat is eigenlijk ook meteen het grootste voordeel van vinyl. Je wordt gedwongen om even te onthaasten en in je huiselijke comfort te genieten van muziek. Dat genieten begint al met het uitzoeken van een LP uit waar je op dat moment zin in hebt. Je houdt de hoes in je handen en je bekijkt het artwork. Dan haal je de plaat uit de hoes en leg je de plaat voorzichtig op de speler. Even het juiste toerental selecteren en dan hoor je het onmiskenbare geluid van een naald die contact maakt met het vinyl. Schenk jezelf wat lekkers te drinken in en zorg voor een comfortabel plekje om in alle rust van de muziek te genieten.

Geen momentje voor jezelf, maar liever in gezelschap? Misschien kun je het je nog herinneren hoe je gasten vroeger reageerden op je cd-toren. Menig muziekminnende bekende stapte vaak als eerste op je muziekcollectie af. Terwijl jij de jassen ophing of wat te drinken stond in te schenken. Er is dan ook geen betere ijsbreker te bedenken dan een gedeelde muzieksmaak. Door je platencollectie te etaleren laat je ook meteen zien wie je bent en leer je je gasten nog beter kennen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat