VBRO

De overstap naar duurzame energie

Veel mensen proberen tegenwoordig energie in huis te besparen, omdat dit zorgt voor een lagere energierekening, maar ook omdat het goed is voor het milieu om duurzame energie te gebruiken. Wil jij overstappen naar duurzame energie, maar weet je niet hoe? Lees hier dan welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Wat is duurzame energie?

Wat is duurzame energie nou eigenlijk precies? Duurzame energie is energie die wordt opgewekt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast is duurzame energie ook herbruikbaar. Duurzame energie gebruiken wordt steeds belangrijker, omdat fossiele brandstoffen steeds meer opraken.

Zonnepanelen laten plaatsen

Eén van de mogelijkheden om over te stappen tot duurzame energie thuis is het laten plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zodra er zonlicht op de panelen schijnt, ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom wordt dan door een omvormer omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is dezelfde stroom die uit je stopcontact komt. Echter is het laten plaatsen van zonnepanelen een flinke investering. Maar je energierekening wordt wel gelijk een stuk lager en zo kun je na een paar jaar de investering hebben terugverdiend. De plaats waar de zonnepanelen worden geplaatst, hebben invloed op hoeveel rendement je eruit kunt halen. Met een zonnepanelen montagesysteem plat dak kun je bijvoorbeeld meer panelen laten plaatsen dan op een schuin dak. Daarnaast is de zonnepanelen montageframe ook erg belangrijk bij het laten plaatsen van de panelen.

Energie opslaan

Thuis energie opslaan is ook een mogelijkheid om volledig over te stappen tot duurzame energie. Met een thuis opslag kun je stroom in opslaan om dit vervolgens later weer te kunnen gebruiken. Vaak hebben mensen met zonnepanelen dit thuis. Met zonnepanelen zul je overdag, wanneer de zon schijnt, waarschijnlijk meer stroom opwekken dan je eigenlijk verbruikt. Al het stroom wat is opgewekt overdag, maar je niet gelijk hebt verbruikt, kun je dan in een thuis opslag opslaan zodat je dit op een later moment weer kunt gebruiken. Sla de opgewekte stroom op en gebruik dat bijvoorbeeld in de avonduren. De zonnepanelen wekken dan waarschijnlijk toch geen stroom meer op.

Windenergie

Bij het besparen op de energierekening denken mensen al vaak aan het minder vaak aanzetten van de verwarming, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen energie opwekken door middel van windenergie. Op de markt zijn er kleine windmolens beschikbaar die je prima thuis kunt laten plaatsen en zelf je eigen energie mee kunt opwekken.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat