VBRO

Richting Frankrijk om te gaan shoppen: een slimme zet?

De afgelopen maanden zijn de prijzen in de winkels gestaag gestegen, en dit heeft ongetwijfeld invloed gehad op ons budget. Zowel in België als in onze buurlanden is de inflatie duidelijk voelbaar tot in de winkelkarretjes.

Is gaan winkelen in Frankrijk de oplossing?

Waarom zouden Belgen overwegen om naar Frankrijk te gaan om te shoppen? Er zijn verschillende redenen. Ten eerste behoren de loonkosten in België tot de hoogste in Europa, wat vaak resulteert in duurdere consumptiegoederen. Daarnaast hanteert België hogere btw-tarieven dan sommige van onze buurlanden. Bovendien zijn de indirecte belastingen, zoals accijnzen en milieuheffingen, in België hoger. De relatief kleine oppervlakte van ons land, in combinatie met strikte etiketteringsregels en meertaligheid, draagt ook bij tot de hogere prijzen. 

Besparen in Frankrijk

Als je in de buurt van de Franse grens woont of van plan bent Frankrijk te bezoeken, is het de moeite waard om te ontdekken welke producten je het beste in Franse supermarkten kunt kopen. Volgens Test Aankoop kan je gemiddeld tot 9% besparen op je boodschappen in Frankrijk en zelfs tot 19% als je voornamelijk internationale merken koopt. Vooral brood en graanproducten zijn aanzienlijk goedkoper in Frankrijk, met een verschil van 34%, evenals melkproducten, waarbij je 33% bespaart.

Zelfs voor producten met een langere houdbaarheid kan het de moeite waard zijn de Franse grens over te steken. Niet-alcoholische dranken zijn gemiddeld 13% goedkoper in Frankrijk, en sommige producten, zoals een 1,5-liter fles Evian, kosten zelfs 64% minder. Op Coca-Cola en Sprite bespaar je gemiddeld 40% door in Frankrijk te winkelen.

Wat blijf je best in België kopen?

  • Kruidenierswaren: Olijfolie, zonnebloemolie, mayonaise en chocopasta zijn bijvoorbeeld vaak goedkoper in België. 
  • Vis: Verse vis is over het algemeen goedkoper in België.
  • Aardappelen, Groenten en Fruit: Deze verse producten zijn het goedkoopst in België. Als je graag verse en lokale producten koopt, blijf dan bij Belgische supermarkten.
  • Vlees: in Frankrijk kost vlees gemiddeld 8% meer

Promoties en Slim Winkelen

Naast de prijsverschillen is het belangrijk op te merken dat supermarkten in zowel België als Frankrijk regelmatig promoties en kortingen aanbieden. Deze promoties kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je totale winkel budget. Als je dicht bij de grens woont, is het verstandig om de folder van supermarkten zoals Auchan (Roncq) in de gaten te houden. Deze folders bevatten vaak speciale aanbiedingen en kortingen, waardoor je nog meer kunt besparen.

Het sleutelwoord bij slim winkelen is bewustzijn. Houd rekening met lopende promoties en vergelijk de prijzen tussen supermarkten. Soms kan een promotie in een Belgische supermarkt resulteren in een even gunstige prijs als winkelen over de grens. Door flexibel te zijn en de beste deals te vinden, kun je genieten van kwaliteitsproducten zonder je budget te zwaar te belasten.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat