VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Donderdagavond is een vrouw van 31 uit Brugge zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval langs de Oostendse Steenweg in Zuienkerke. Het slachtoffer liep er te voet langs de graskant toen ze op een bepaald ogenblik aangereden werd door een landbouwtractor. Hoe het ongeval rond kwart voor zeven precies is kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Na de aanrijding kwam de trekker zijdelings in de gracht terecht. De vrouw werd door de 112 zwaargewond overgebracht naar het AZ Sint-Jan. Ze verkeerde in een kritieke toestand.  En een 86-jarige man uit Brugge raakte donderdag zwaargewond bij een verkeersongeval dat zich voordeed in de Dorpsstraat in Ettelgem. De Bruggeling werd er aangereden door een voertuig. Ook wat dit ongeval betreft zijn de omstandigheden waarin het kon gebeuren nog niet duidelijk.

Sinds eind vorige week loopt in Sint-Andries Brugge een nieuw openbaar onderzoek naar de plannen van Club Brugge voor de bouw van haar nieuwe stadion op de Olympiasite. Gedurende een kleine maand zijn de plannen, die zouden moeten kunnen leiden tot een omgevingsvergunning, in te zien en kunnen er ook bezwaren ingediend worden. Nadat de Club dat eerder al deed, organiseerde het Brugse stads-bestuur donderdagavond ook een infovergadering voor de buurt. En dat de omwonenden zich nog steeds niet zomaar neerleggen bij de plannen van blauw-zwart was wel duidelijk. Na het slopen van het huidige Jan Breydelstadion wil Club Brugge een voetbaltempel van zo’n 40.000 zitjes realiseren.

Mét ook kleinhandel in het stadion en aanleg van parkeerplaatsen, ontsluitingswegen en parkomgeving voor de buurt. Begin vorig jaar werd een eerder plan vernietigd door de Raad voor Verginningsbetwistingen en dat omdat er te weinig aandacht was voor parkeren en mobiliteit. De Vlaamse regering die uiteindelijk het laatste woord heeft moet nu tegen uiterlijk 19 juni beslissen. Voor Cercle Brugge wordt dan uiteindelijk toch weer gekeken naar de zone langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters. De West-Vlaamse deputatie is namelijk gestart met de opmaak van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. Dit RUP moet vermoedelijk vanaf 2027 mogelijkheden bieden voor extra bedrijventerreinen en dus ook een nieuw stadion met 10.000 zitjes en met oefenvelden voor de Cercle. Tot de 8ste maart kan iedereen opmerkingen indienen. Het kleinere stadion voor groen-zwart  zou er eerlang komen ter hoogte van de rotonde rechtover B-park, zo niet, dichter bij de Sint-Pietersplas.

In de loop van 2024 test Stad Brugge of ‘buurtparkeren’ in een gedeelte van het Brugse stadscentrum mogelijk is. Nood is er in ieder geval wel aan gezien steeds meer centrumbewoners klagen dat ze geen plaats meer vinden in eigen straat wegens de vele toeristen die er komen parkeren. Burgemeester Dirk De fauw heeft er wel oren naar en  laat dit jaar nog een proefproject organiseren. De dienst Mobiliteit is momenteel op zoek naar een geschikte buurt voor deze test. Dat moet volgens De fauw wel met de nodige omzichtigheid gebeuren want de Brugse handelaars wil hij daar naar eigen zeggen niet mee treffen.

Brugge zal vanaf morgen zaterdag 51 honderd plussers tellen. Erna Schotte komt er immers ook nog bij als 100-jarige. Ze wordt morgen zaterdag gevierd door burgemeester De fauw. Ze groeide op in Sint-Michiels waar ze toen veel rond de wielerpiste in de Velodroomstraat te vinden was. Daar leerde ze destijds haar man Prosper kennen.

Auto Retro komt na enkele jaren terug naar Brugge en wel als Auto Classics. Het event is gepland op 27 en 28 januari en zal plaatsvinden in het BMCC op het Beursplein in Brugge. Het zal in het teken staan van 110 jaar Aston Martin.

In Hooglede zullen de spoorwegovergangen in de Heistraat en in de Koolskampstraat enkele dagen afgesloten worden voor onderhoud. Het verkeer zal dan plaatselijk moeten omrijden. De werken aan de spoorwegovergangen starten op 27 januari.

De betonherstellingswerken aan de rotonde van de Natiënlaan met de Dudzelestraat in Westkapelle zullen een dag langer duren, tot en met zaterdag. Door het vriesweer liepen de werken vertraging op. Het verkeer kan door over één rijstrook.

Langs de Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis wordt een deel van het breedste stuk voetpad onthard. Er komen voortuintjes op vraag van de bewoners. Zo willen ze meer groen in de straat.

En Inner Wheel Brugge ’t Vrije heeft voor 9.500 euro aan cheques verdeeld over goede doelen. Er was onder meer een cheque voor de MUG Heli die dagelijks ingezet wordt voor dringende medische tussenkomsten in de provincie en zelfs daarbuiten. De serviceclub zamelt jaarlijks geld in voor tal van goede doelen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat