VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Een halve eeuw geleden, in de zomer van 1974, vormde de Markt van Brugge het schouwtoneel voor een indrukwekkend massaspektakel, genaamd ‘Het Groot Tornooi’. Om dat te herdenken loopt er in juli en augustus een kleine expo in het Brugse Stadsarchief op de Burg, met als titel ‘Vijftig jaar Groot Tornooi, 1974’. Stad Brugge nodigt medewerkers van toen ook uit op de openingsreceptie op dinsdag 2 juli. Met meer dan vierhonderd waren ze destijds, de figuranten die samen met een professioneel team van Engelse stuntpaardrijders een middeleeuws steekspeltornooi evoceerden tussen de heer van Gruuthuse en de heer van Gistel. De organisatie was in handen van het stadsbestuur en het Comité voor Initiatief, terwijl de uitwerking gerealiseerd werd door regisseur Tony Willems.

Voor de 12de keer wordt het Arabian Horse Event georganiseerd in Brugge, meer bepaald op de site Tillegem. Er komen paarden uit alle landen van de wereld naar deze prestigieuze wedstrijd. Liefhebbers kunnen het allemaal van dichtbij meemaken; de toegang is volledig gratis tijdens het weekend van 22 en 23 juni.

In het najaar starten werken voor de aanleg van een nieuwe buurtparking aan de Koolkerkse Steenweg in Brugge, zoals we eerder al meldden. Er zal plaats zijn voor 27 voertuigen. De aanleg zal gebeuren in waterdoorlatend materiaal en met voldoende groen. Eén en ander moet de parkeerdruk in de buurt aanzienlijk verminderen. De inwoners vragen al een tijdje om een oplossing. Aannemer Verkinderen voert de werkzaamheden uit in het najaar. Ze worden geraamd op een kleine 195.000 Euro.

Vandaag wordt in Male en Damme enige verkeershinder verwacht door de passage van de Baloise Belgium Tour. De renners rijden er rond 15 uur voorbij voor twee plaatselijke ronden voor de aankomst aan de Wandelaar in Knokke.

Op zondag 30 juni wordt de zwemwedstrijd Damme – Brugge gehouden door de Brugse Zwemkring. Dit is twee maanden vroeger dan gewoonlijk. Omdat het nu minder warm is, is er geen gevaar voor algen in de Vaart die de wedstrijd negatief zouden kunnen bepalen.

In de Sint Amandstraat in Brugge is Rufus geopend. De horecazaak brengt een vleugje Opaalkust naar Brugge met zeevruchten op de kaart. De zaak wordt gerund door Ward van de Estaminet. Zo moeten Bruggelingen niet langer naar Audreselles voor een plateau met zeevruchten.

Op zondag 23 juni is er terug Zeewijiding in Zeebrugge met vissersprocessie naar het Visserskruis waar de mis in openlucht gehouden wordt.

In Maldegem bestaat de braderie van dit weekend 40 jaar en dat wordt zondag gevierd. Alles staat in het teken van het EK voetbal. Ze verwachten voetballers die komen signeren en er is ook een ballenworp. De politie zal er een infostand hebben en er zijn koopjes bij de handelaars.

In Torhout zijn het komend weekend Batjesdagen maar ook in Veurne is dat het geval. In beide steden kan je bijgevolg al de eerste koopjes op de kop tikken.

En Beernem krijgt terug een foodtruckfestival, dit aan OC De Kleine Beer. Er zullen heel wat mobiele keukentjes te vinden zijn met wat lekkers, gaande van drankjes en hapjes.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat