VBRO

Waterkwaliteit Brugse reien permanent gemonitord

Stad Brugge zet zich onverminderd in voor het behoud en de bescherming van de reien. Niet alleen zijn deze waterwegen van onschatbare historische waarde, ze bieden ook een unieke belevings- en recreatiewaarde voor inwoners en bezoekers. Wat enkele decennia geleden nog stinkende, open riolen waren, zijn nu op sommige locaties zelfs zwemvriendelijke waterlopen geworden. “Op alle overstorten hadden we al sensoren geplaatst, zodat we bij hevige regenval gepast kunnen reageren”, zegt schepen van Milieubeleid Minou Esquenet, “nu wordt er ook een waterkwaliteitssensor voorzien in de Reien zelf om een aantal waterindicatoren in real-time te kunnen opvolgen.”

Tijdens zeer zware regenbuien bestaat de mogelijkheid dat de riolen de grote hoeveelheden regenwater niet kunnen slikken, waardoor er overstorten plaatsvinden in de reien. Om dit probleem beter te beheersen, heeft Stad Brugge sensoren geïnstalleerd op alle overstorten. Deze sensoren monitoren meten al een jaar en half nauwkeurig welke riolen onder welke omstandigheden overstorten, waardoor er gepast en snel gereageerd kan worden.

“Daarnaast zien we door de klimaatverandering steeds vaker blauwalgenbloei in het warmere oppervlaktewater. Om de waterkwaliteit nog beter te kunnen volgen, zetten we nu een volgende stap en hebben we geïnvesteerd in een geavanceerde online waterkwaliteitssensor, geplaatst bij de Carmersbrug. Deze strategische locatie, waar de Noorderrei uitmondt in de Lange Rei, is gekozen omdat hier al het reiewater passeert en de Lange Rei wordt gebruikt voor zwemevenementen”, zegt schepen Minou Esquenet.

De nieuwe sensor meet vanaf nu continu cruciale waterkwaliteitsparameters zoals het zuurstofgehalte, de zuurtegraad (pH), de elektrische geleidbaarheid en de temperatuur. Door de combinatie van deze gegevens kan het stadslabo de activiteit van photosynthetiserende (blauw)algen volgen, plotselinge veranderingen detecteren die op vervuiling wijzen en controleren of er voldoende zuurstof aanwezig is voor het waterleven in onze reien. Bij afwijkende waarden zal de milieudienst direct een waarschuwing ontvangen en actie ondernemen.

Hoewel de nieuwe sensor de bacteriologische waterkwaliteit niet direct kan meten, kan een lage zuurstofconcentratie wel een indicatie zijn van een slechte bacteriologische kwaliteit. De bacteriologische waterkwaliteit wordt nog steeds regelmatig gecontroleerd door het stadslabo, dat op vaste tijden waterstalen neemt.

“Met deze investeringen en maatregelen bevestigen we onze inspanningen om de reien schoon en veilig te houden, zodat iedereen kan blijven genieten van dit waardevolle erfgoed en de unieke recreatiemogelijkheden”, aldus schepen Minou Esquenet.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat