VBRO

Hoe wist de soundtrack van Pokémon in de Top 2000 te komen?

De Top 2000 is een hele happening in Nederland. Ook in dit vreemde jaar hebben veel noorderburen gestemd op de ‘lijst der lijsten’, wat georganiseerd wordt door Radio 2. Dit jaar kreeg het nummer Roller Coaster van Danny Vera de meeste stemmen, terwijl we ook veel Nederlandstalige nummers terugvinden in de Top 2000. Daarnaast staat ook de soundtrack van Pokémon hoog in de lijst. Al sinds 2015 staat deze theme song steeds in de NPO Radio 2 Top 2000. Dit is mede mogelijk gemaakt door een fanatieke fan uit Utrecht, waardoor de artiest Jason Paige ook direct een stuk populairder geworden is. 

 

De start van Pokémon, niet Cowboysbag, uitgelegd

De poppetjes van Pokémon staan in principe helemaal los van het nummer dat het concept van de Japanse tekenfilms erg duidelijk neerzet. Sterker nog, het begon niet eens met tekenfilms. Pokémon was namelijk oorspronkelijk een spel op de Gameboy waarbij je kleine monstertjes moest vangen en trainen. Toch wordt het nummer van Paige, wat Pokémon Theme heet, inmiddels al sinds de eerste animatieserie van Pokémon gebruikt. Het liedje, wat ook wel Gotta Catch ‘Em All wordt genoemd, is hierdoor inmiddels al meer dan een succesvolle marketing slogan. Het roept juist heel veel herinneringen op bij de jongere generaties, wat Cowboysbag ook doet. 

 

Opgericht door ontwerpers Satoshi Tajiri en Ken Sugimori, die geen heren- of damestassen ontwerpen

Pokémon staat eigenlijk voor Pocket Monsters. Het is gecreëerd door Satoshi Tajiri, een ontwerper van computerspellen. Heren- of damestassen zul je hem dus niet snel zien ontwerpen, al zijn er wel tassen van de franchise verkrijgbaar. Hij brengt als kind veel tijd door op het platteland net buiten Tokio. Hier verzamelt hij samen met zijn vriendjes insecten. Doordat er steeds meer gebouwd wordt rondom Tokio wordt het voor hen steeds moeilijker om specifieke diertjes te vinden. Dit zal uiteindelijk de basis vormen voor Pokémon. Aanvankelijk was Tajiri van plan om entomologie te gaan studeren. Dit is een studie over dierkunde die gefocust is op insecten. Toch bakt de Japanner er niks van in de schoolbanken, hij speelt liever Space Invaders in de arcadehallen. Hierover maakt hij samen met tekenaar Ken Sugimori een fanblad: Game Freak. Dit zal later ook de naam worden van hun eigen bedrijf waarmee ze games ontwikkelen voor de Nintendo en Sega. Het eerste Pokémon spel zal in 1996 verschijnen.

 

Een nieuw openingsnummer geschreven en gezongen voor het westerse publiek

Nog voordat de game wordt geïntroduceerd in Europa, wordt er in 1997 al een tekenfilmserie rondom Pokémon getoond op TV Tokyo. Dit heette Poketto Monsutā, waarbij het openingsnummer werd gezongen door zangeres Rica Matsumoto. Zij spreekt ook de stem van Ash Ketchum, de hoofdpersonage in. Het nummer heet overigens Mezase Pokémon Master. Nadat de serie ook voor een westers publiek bewerkt wordt, wordt er gekozen om een nieuw openingsnummer te schrijven. John Loeffler en John Siegler zijn hier verantwoordelijk voor. Loeffler is een componist van televisietunes, terwijl Siegler bassist is voor onder andere Hall & Oates, Meat Loaf en Todd Rundgren. Loeffler kent sessiezanger Jason Paige al en vindt dat zijn rauwe stem precies past bij Pokémon Theme. Zo is deze samenwerking tot stand gekomen. Het succes van Pokémon heeft ervoor gezorgd dat Paige heeft opgetreden met Michael Jackson in Madison Square Garden en op tournee is geweest met Enrique Iglesias. Bovendien is hij op platen van onder andere Frankie Valli en Meat Loaf te horen. Ook vind je Paige dus terug in de Top 2000 met Pokémon Theme, waarmee hij in 2020 op de 186e plaats is gekomen. In 2018 bereikte het zelfs bijna de top 100.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat