VBRO

Invloed van muziek op het rijgedrag

Vrijwel alle auto’s zijn voorzien van radio of muziek. Bij de ene auto zijn de faciliteiten iets uitgebreider dan bij andere auto’s, maar het belangrijkste is dat je nooit in stilte de auto hoeft te besturen. Muziek in de auto is erg belangrijk voor autobestuurders. Niet alleen beïnvloedt muziek het humeur, ook is muziek van invloed op het rijgedrag.

 

Wat is de invloed van muziek op het rijgedrag?

 

Iedereen die wel eens achter het stuur van een auto kruipt weet dat muziek belangrijk is tijdens het rijden. Sommige bestuurders kiezen voor specifieke muziek waar zij van houden, anderen zetten de radio aan en maakt het niet zoveel uit welke muziek er speelt. Er wordt wel eens gedacht dat muziek in de auto een negatieve invloed heeft op het rijgedrag, omdat de bestuurder hierdoor afgeleid wordt. Volgens diverse universitaire onderzoeken is dit onterecht. Muziek heeft inderdaad invloed op het rijgedrag, maar in vrijwel alle gevallen op een positieve manier. Natuurlijk is het niet zo dat muziek dusdanig belangrijk is dat het geadviseerd wordt en dat je hierdoor een goedkope autoverzekering kunt afsluiten. Toch kan bepaalde muziek de rijvaardigheid verbeteren. Heb je dus muziek in je auto? Maak er gebruik van. Je geniet zelf van de schoonheid van muziek en je maakt de weg veiliger voor je medeweggebruikers.

 

Verhoogde concentratie door muziek

 

De situatie waarbij muziek het meest van invloed is op je rijgedrag, is tijdens lange en eentonige autoritten. Nu is België maar klein, maar ook hier kennen we lange autowegen die ronduit saai zijn. Ga je op vakantie met de auto naar Zuid-Europa? Dan zul je soms uren een eentonige weg voor je hebben. Tijdens deze eindeloze ritten loop je het risico om je gedachten er minder goed bij te houden. Heb je niet goed geslapen, dan kun je zelfs een gevaar op de weg zijn door tijdens het rijden in te dommelen. Welk soort muziek je ook afspeelt, muziek zorgt er tijdens deze ritten voor dat je veel beter geconcentreerd blijft. Het helpt wel als je muziek draait waarvan je weet dat je geconcentreerd blijft, zoals dance en rock. Of zing tijdens het rijden mee op Nederlandstalige nummers. Je blijft niet alleen geconcentreerd, je zult ook merken dat de tijd sneller gaat en de weg minder saai is.

 

Rijden in een drukke stad

 

Rijden in drukke steden is niet iets waar iedere bestuurder een liefhebber van is. Iedereen herkent het wel: tijdens het rijden in een drukke stad wil je heel geconcentreerd rijden en dus schakel je de muziek zachter of zelfs uit. Dit is een soort van natuurlijke reactie om geconcentreerd te blijven. Toch kan het blijven laten spelen van de muziek juist voor een betere concentratie zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek er juist voor zorgt dat je je extra focust op het verkeer. De muziek geeft juist de prikkel, omdat je jezelf niet wilt laten afleiden. Hierdoor richt je je nog beter op het verkeer. Muziek in de auto kan dus altijd en overal.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat