VBRO

Hoe zorg je ervoor dat je vertrouwelijke informatie veilig online staat?

Tegenwoordig lees je zo goed als elke week wel iets in het nieuws over een groot datalek waarbij de persoonlijke gegevens van miljoenen klanten in de handen van criminelen gekomen zijn. Jij wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt bij jou. Gebruik daarom de onderstaande tips om dit te voorkomen.

Controleer of de site veilig en betrouwbaar is

Kijk bovenaan je browser voordat je je persoonlijke informatie op een website invoert. Als er een slotsymbool, wat een goedkoop ssl certificaat is, is en de URL begint met “https”, betekent dit dat de site veilig is. Er zijn daarnaast een paar andere manieren die je kunt gebruiken om te bepalen of de website betrouwbaar is. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar het privacybeleid, maar kijk ook zeker naar de contactgegevens en de staat van de hosting website. Komt dit goed op je over? De kans is dan groot dat je de site inderdaad kunt vertrouwen.

Gebruik sterke en verschillende wachtwoorden 

Denk bij het maken van een wachtwoord verder dan woorden of cijfers die een cybercrimineel gemakkelijk kan achterhalen, zoals je verjaardag of postcode. Kies in plaats daarvan juist voor combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen en verander deze zo nu en dan. Het is bovendien beter om constant weer een ​​uniek wachtwoord te maken in plaats van hetzelfde wachtwoord op meerdere sites te gebruiken. Het zal dan wel lastig worden om alle verschillende wachtwoorden te onthouden, maar gelukkig kun je hiervoor een hulpprogramma voor wachtwoordbeheer houden. 

Wees voorzichtig met openbare wifi

Online winkelen heeft nooit iemand pijn gedaan, toch? Nou, dat kan wel degelijk gebeuren als je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk. De meeste gratis openbare wifinetwerken hebben namelijk zeer weinig beveiligingsmaatregelen getroffen, wat betekent dat anderen die hetzelfde netwerk gebruiken eenvoudig toegang kunnen krijgen tot je online activiteiten. Je kunt daarom beter wachten met het betalen bij een webshop totdat je thuis bent of totdat je gebruik kunt maken van een beveiligd netwerk. 

Overweeg extra beschermingsmaatregelen te nemen

Installeer daarnaast ook zeker antivirussoftware, antispywaresoftware en een firewall op zowel je computer als je smartphone. Voor extra bescherming kun je bovendien een cyberverzekering overwegen. Deze polis kan jou en je gezin beschermen als je helaas toch slachtoffer wordt van een aanval van hackers. Het is mogelijk om zo’n verzekering bij allerlei verschillende verzekeraars af te sluiten, terwijl er dus ook nog diverse programma’s zijn die extra bescherming kunnen bieden tegen cyberaanvallen. Doe goed onderzoek voordat je kiest welke verzekering of software je wilt gaan gebruiken.

Deel niet veel op social media

We kennen allemaal wel iemand die echt alle intieme details van zijn of haar leven online plaatst, wat tegenwoordig natuurlijk extra eenvoudig is vanwege de immense populariteit van social media. Het kan immers je persoonlijke gegevens in gevaar brengen. Controleer daarom voordat je iets plaatst je privacy instellingen. Hierdoor weet je welke mensen je berichten kunnen zien. Wees daarnaast ook zeker voorzichtig met het plaatsen van je locatie, verjaardag, geboorteplaats en soortgelijke persoonlijke gegevens op social media. 

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat