VBRO

40 jaar geleden gingen we van start met testuitzendingen

Vandaag 11 juni 2021 is het exact 40 jaar geleden dat de VBRO haar allereerste testuitzending de ether in stuurde. Dat gebeurde trouwens vanop het dak van Restaurant ‘De Komme’ aan de Komvest 24 in Brugge. Momenteel is daar, en dat sinds lang, de bekende autorijschool Topper A.M. gevestigd.

Op donderdag 11 juni 1981 weerklonk inderdaad voor het eerst een mededeling, ingesproken door de bekende stem van Norbert, onze stichter.

Dit cassettebandje werd de volgende dagen voortdurend herhaald. Later kwamen er andere versies waarin ook opgeroepen werd om medewerker te worden. De magische hammond-tune van de VBRO was toen al te horen, net zoals de slogan “VBRO, da’s joèn radio”. Die tune werd ingespeeld door de Brugse topmuzikant Louis Fiers zaliger op compositie van Norbert.

“Bemerk dat mijn instrumentaal stukje reeds begint en eindigt met het VBRO-deuntje (mi-re-do-sol) dat later zo populair zou worden. Speciaal daarvoor werd trouwens het grote Hammondorgel van Louis met veel getrek en gesleur met een vrachtwagen naar een kleine studio in Sint-Andries gebracht, waar de opnames gebeurden. Louis was een begenadigd jazz-muzikant en bigband-dirigent. Vader Fiers had zijn muziekwinkel aan de Rozenhoedkaai in Brugge”, aldus nog Norbert.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat