VBRO

5 tips om langer thuis te blijven wonen

Wil jij zo lang mogelijk in jouw eigen huis blijven wonen? Dan is het nú tijd om actie te ondernemen. Veel ouderen passen hun huis pas aan als het eigenlijk al te laat is; bijvoorbeeld als zij gevallen zijn. Om dat te voorkomen, geven we jou vast 5 tips waardoor jij op een veilige manier langer thuis kunt blijven wonen.

Er grofweg 3 aandachtspunten waarmee je ervoor kunt zorgen dat jij langer thuis kunt blijven wonen. Ten eerste jouw omgeving, in dit geval jouw huis, ten tweede jouw eigen gezondheid en als laatste de hulp van anderen. Besteed aan elk punt alvast aandacht zodat jij later niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Maak jouw huis levensloopbestendig

Om langer in jouw eigen huis te blijven wonen, moet het huis natuurlijk voldoen aan jouw woonwensen. En die kunnen best veranderen als je ouder wordt. Daarom maak je jouw huis ‘levensloopbestendig’. Hierbij beperk je vooral het risico om te vallen. Haal bijvoorbeeld drempels weg zodat je er niet over struikelt en hang beugels op naast het toilet.

  1. Laat een traplift installeren

Koop een traplift om veilig én makkelijk de trap op en af te gaan. Ook als traplopen je in principe makkelijk afgaat, is een traplift een handig hulpmiddel. Als je kiest voor een compacte traplift, kun je zelf de trap oplopen als je dat wilt. Maar als je moe bent, brengt de lift je moeiteloos naar de volgende verdieping. De kosten van een traplift hangen voor een groot deel af van het model van jouw trap. Een traplift voor een rechte trap is goedkoper dan voor een trap met bochten.

  1. Zorg voor voldoende beweging

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert mensen van 65 jaar en ouder om minimaal 150 minuten per week ‘matig intensief’ te bewegen. Onder matig intensief bewegen vallen activiteiten zoals wandelen, fietsen, tuinieren maar ook licht huishoudelijk werk.

Bewegen heeft vele voordelen, ook als we ouder worden. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, dementie en andere aandoeningen. Het versterkt de spieren waardoor zij vallen beter kunnen voorkomen. Daarbij is het bewezen dat beweging zorgt voor een betere stemming. Door lichamelijke inspanning maak je het ‘gelukshormoon Serotonine’ aan.

 

  1. Eet gezond

Goede voeding draagt bij aan jouw gezondheid. Hoe gezonder je bent, hoe groter de kans is dat je zelfstandig kunt blijven wonen. Gevarieerd eten is gezond eten. Je hebt alle voedingstoffen nodig en van sommigen wat meer. Zeker als je ouder wordt, zijn vitamine D (supplementen) omega-3 (vette vis) en vezels (fruit en groenten) erg belangrijk.

  1. Bespreek hulp en mantelzorg
    Misschien ken je het begrip wel: mantelzorg. Dit is zorg die je krijgt van jouw familie of kennissen. Als het nodig is, kunnen zij jou helpen met de boodschappen, het huishouden of de financiën. Door met je kinderen, partner of andere dierbaren te praten over mogelijke hulp voor later voorkom je verkeerde verwachtingen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat