VBRO

Het negatieve effect van harde muziek

De radio op de hoogste stand en schoonmaken maar, je wordt er zelf misschien ontzettend productief van maar je onderbuurman kan er wat minder blij mee zijn. Geluidsoverlast staat al jaren op nummer 1 in de lijst van meest voorkomende vorm van overlast. Dat de effecten negatief zijn. kan wel blijken uit bijna iedere aflevering van het programma ‘Bonje met de buren’. Geluidsoverlast wordt niet alleen veroorzaakt door buren, maar vaak ook door drukke wegen of de bouw.

Overlast van de buren

Overlast buren komt geregeld voor, vooral op plekken waar huizen dicht op elkaar staan. Denk hierbij ook aan flats en appartementencomplexen. Als je onderbuurman midden in de nacht zijn techno muziek door de speakers laat klinken of als je rechterbuurvrouw wil leren de trompet te bespelen, maar hier geen aanleg voor heeft, dan ontstaan hier logischerwijs irritaties. Het eerste wat je moet doen als je geluidsoverlast van buren ervaart, is de buren confronteren met je irritatie. Vaak hebben mensen niet eens door dat ze overlast veroorzaken en kan het makkelijk worden verholpen. Werkt het eerste gesprek niet, dan zou je kunnen proberen om een tweede gesprek aan te gaan en hierbij ook bepaalde afspraken te maken. Als de buren niet bereid zijn om afspraken te maken of als ze zich er niet aan houden, dan kun je een klacht in dienen bij de verhuurder, woningbouw of zelf de gemeente. Het enige nadeel hiervan is dat er vaak heel veel tijd overheen gaat voordat je klacht gecontroleerd wordt. Als je gelijk krijgt wordt er naar een oplossing gezocht, maar als de klacht zich in een grijs gebied bevindt, hoef je vaak niet op verdere steun van de gemeente te rekenen.

Tot hoe laat mag je nog lawaai maken?

Wanneer is het geluid te hard? Voor verschillende dagdelen heb je verschillende geluidsgrenzen. Overdag mag je bijvoorbeeld meer geluid maken dan ’s nachts. De geluidsgrenzen zijn als volgt:

  • Van 7:00 tot 18:00 mag het geluid maximaal tussen de 50 en 70 dB zitten.
  • Van 18:00 tot 23:00 mag het geluid maximaal tussen de 45 en 65 dB zitten.
  • Van 23:00 tot 7:00 mag het geluid maximaal tussen de 40 en de 60 dB zitten.

Deze geluidsgrenzen gelden voor particuliere woningen. De geluidsmeting vindt plaats vanaf de gevel, dus niet binnen in huis.

Negatieve effecten

Dat je buurman niet kan zingen is natuurlijk vervelend, maar ernstige geluidsoverlast kan tot veel meer schade leiden dan aanvankelijk gedacht. Geluidsoverlast kan stress, slapeloosheid en concentratieproblemen veroorzaken. Op lange termijn kan het zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken door de stress en slapeloosheid. Daarom is het van groot belang dat er goed geluisterd wordt naar mensen die aan de bel trekken. Ook het niet gehoord worden kan leiden tot frustratie, boosheid en wederom stressklachten. Als je al meerdere keren het gesprek bent aangegaan of meerdere instanties hebt benaderd maar het probleem blijft aanhouden, dan zijn mensen zelfs in staat om te gaan verhuizen. Verhuizen vanwege geluidsoverlast gebeurt de laatste jaren helaas steeds vaker.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat