VBRO

Hygiënisch slapen: zo doe je het

Er is niets fijner dan in een schoon bed stappen. Toch verschonen veel mensen hun bed eigenlijk te weinig. Van eens in de week tot meerdere maanden met hetzelfde beddengoed: waar doe je nou goed aan? In dit artikel vind je een aantal handige tips om zo hygiënisch mogelijk (en dus ook extra comfortabel) te slapen.

Bed verschonen

Tijdens het slapen komen er onder andere huidschilfers, zweet en bacteriën in je beddengoed terecht. Niet erg hygiënisch om hier te lang in te liggen. Het beste verschoon je je beddengoed daarom elke week. Voelt je beddengoed na een week nog fris genoeg? Het is dan wel aan te raden om niet langer dan twee weken op hetzelfde hoeslaken te liggen.

Beddengoed wassen

Zorg ervoor dat je je beddengoed op de juiste manier wast. Om te zorgen dat alle bacteriën eruit zijn, kan je het beddengoed soms zelfs in een kookwas doen. Doe dit niet elke keer, want dat kan slecht zijn voor de materialen. Wekelijks kan je je beddengoed het beste wassen op zo’n 40-60 graden.

Laten luchten

Hoe lang geleden is het dat jij je matras hebt omgedraaid en je dekbed buiten hebt laten luchten? Veel mensen vergeten dat dit een belangrijke manier is om te zorgen dat je zo hygiënisch mogelijk slaapt.

Je zweet namelijk tot wel 1000 liter per jaar, waarvan er een hoop in je matras en dekbed terechtkomt. Als het mogelijk is, is het daarom handig om deze elke maand even om te draaien, zodat je de andere kant even kan laten luchten.

Naar de stomerij

Je kussen en dekbed hoeven niet per se naar de stomerij, maar eens in het jaar kan het fijn zijn om dit te doen. Zo behoud je de kwaliteit en blijft het goed schoon. Maar je kan een dekbed of kussen vaak ook zelf wassen.

Heb je een donzen kussen of dekbed? Stop dan wat tennisballen in de droger na het wassen. Zo schud je het dons goed op en geniet je zometeen weer van een heerlijk fluffy kussen.

Het gaat niet eeuwig mee

Hoe lang geleden is het dat je jouw beddengoed hebt vervangen? Als je het antwoord niet weet, is het misschien tijd om spullen te vervangen. Niet alleen kussenslopen en hoeslakens zijn op een gegeven moment aan vervanging toe, ook je matras, dekbed en kussens zijn na een tijdje echt op.

Een matras en dekbed gaan meestal zo’n 10 jaar mee, kussens zo’n 3 tot 5 jaar en beddengoed heeft vaak een maximum van 3 jaar (afhankelijk van de kwaliteit). Afhankelijk van of je kinderen en huisdieren hebt kan dit ook eerder nodig zijn. Wees hier dus niet te zuinig op en investeer in een goede nachtrust.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat