VBRO

Maak van je stadsterras een oase van rust

Heb je net een nieuwe flat gekocht of trek je binnenkort in een nieuwe stadswoning, dan wil je de ruimte leefbaar en aangenaam maken. Het nodige groen en planten mogen hierbij niet ontbreken. Een terras is voldoende om alles wat een tuin te bieden heeft bij de hand te hebben, zonder dat het een last voor je wordt. Planten zorgen bovendien voor zuurstof en maken van je woning en terras een ware oase, of je nu in het centrum van Brugge of Brussel woont. Ga voor een totale vernieuwde aanpak voor je terras en hoe je wil leven.

In dit artikel geven we je enkele tips over hoe je in een korte tijd geniet van alle moois dat je stadsterras kan bieden. Hoe verbind je bijvoorbeeld het interieur en het exterieur van je flat? Enkele kleine ingrepen zijn hier vaak al voldoende voor.

Tip 1: lijm zelf plantenbakken op maat van je terras

Wil je graag je stadstuin of terras inrichten met enkele kleine heesters of eenjarige bloemen, dan zijn plantenbakken ideaal. Maar in de winkel kun je vaak enkel en alleen maar plantenbakken in standaardmaten kopen. Zelf plantenbakken maken is helemaal niet zo moeilijk en het geeft je de vrijheid om zelf de afmetingen te kiezen. Even een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak, wat benodigdheden halen en je hebt je eigen plantenbakken op maat.

Eerst teken je een plan uit en dan laat je hout verzagen in je favoriete doe-het-zelf zaak. Je kunt de planken gerust met de fiets naar huis meenemen als je geen auto hebt. Daarnaast is het vaak eenvoudiger om de planken aan elkaar te lijmen dan ze met spijkers of schroeven aan elkaar te bevestigen. In de winkel vind je zeker weerbestendige lijm.

Tip 2: leg zelf een verticale tuin aan

Je mag dan misschien wel een ruim terras hebben, deze vierkante meters volstouwen met plantenbakken is vaak ook net iets te veel van het goede. Een goed alternatief is een verticale tuin waar je heel wat ruimte mee bespaart. Je kunt hiervoor eveneens bloembakken maken en aan de muur hangen. Daarnaast is een plantenrek ook handig. Een verticale tuin is hetzelfde als een groene muur. Een muur vol groen zorgt er in de zomer voor dat het binnen minder warm wordt. Deze verticale tuin is ideaal om kruiden of microgroenten te kweken. Je haalt tijdens het koken de kruiden die je nodig hebt uit je verticale tuin, en je hoeft je niet eens te bukken.

Tip 3: zorg voor niveauverschillen met bakstenen

Enkele planten zijn zeker leuk. Ze komen het beste tot hun recht als ze niet allemaal op hetzelfde niveau staan. Heb je zelf een verbouwing achter de rug, dan zijn er misschien nog wat bakstenen of klinkers op overschot? Deze kun je dan gebruiken om enkele niveauverschillen in de tuin aan te brengen. Je legt de stenen in een verband dat je zelf kiest en houdt bijvoorbeeld rekening met plaatsen waar er veel zon is of waar de regen vrij spel heeft. Het is hierbij altijd leuk om labels bij de planten te zetten, zodat je blijft onthouden met welke plant je te maken hebt. Een stukje grastapijt kan hier ook altijd bij. Niveauverschillen en groene muren zijn ideaal om werkmateriaal op te bergen. Je kan een groene wand en niveauverschillen ook perfect met elkaar combineren.

Tip 4: planten houden van textiel

Je kan planten op je stadsterras echt verwennen met textiel. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld jute zakken waarin planten groeien. Deze plaats je dan bijvoorbeeld op de grond, of hang je aan de muur in het kader van een verticale tuin. Hiermee maak je dan een visuele verbinding tussen binnen en buiten.

Zoals je ziet, er zijn heel wat manieren om een groene oase van je terrasje te maken. Het is niet alleen leuk om op een groen terras te vertoeven, het is nog gezond ook. En je geniet elke dag van je eigen creatieve ontwerpen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat